Opvangouder worden: zo werkt het
Na de aanmelding
Heeft u zich aangemeld als opvangouder? Dan bellen we u op om uw aanmelding kort te bespreken. Daarna controleren we of u aan de voorwaarden voldoet. Als alles in orde is, voegen we u toe aan ons netwerk van opvangouders.
De jongeren
De meeste jongeren die bij opvangouders wonen, zijn tussen de 12 en 18 jaar. Ze verhuizen vaak vanuit het aanmeldcentrum (AC) rechtstreeks naar de opvangouders. Het plaatsen van een jongere bij een opvangouder doen we heel zorgvuldig. Zo kijken we bijvoorbeeld of u en de jonge vluchteling dezelfde culturele achtergrond hebben. En misschien dezelfde taal spreken. Zo maken we een match waar iedereen blij van wordt.
De begeleiding
Neemt u een jongere in uw gezin op? Dan staat u er niet alleen voor. U krijgt begeleiding van een Nidos-jeugdbeschermer. Die is er voor u en voor de jongere. Als het mogelijk is, staat de jeugdbeschermer ook in contact met de biologische ouders van de jonge vluchteling. De jeugdbeschermer bezoekt u en uw gezin regelmatig. Bijvoorbeeld om te kijken of alles naar wens verloopt. En om te helpen bij belangrijke beslissingen.
Onze jeugdbeschermers zijn en blijven eindverantwoordelijk voor de jongere. Heeft u vragen aan uw jeugdbeschermer? Dan kunt u altijd zelf contact opnemen met hem of haar.