De minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft voorgesteld dat gemeenten geen voorrang meer mogen geven bij het toewijzen van woningen aan statushouders. Voor alleenstaande minderjarigen die naar Nederland gevlucht zijn, voor wie Nidos verantwoordelijk is, is het voorgestelde verbod extra ingrijpend. De voorgenomen wijziging schaadt namelijk de ontwikkeling van de jongeren en belemmert hun integratie. Bovendien leidt het tot kansenongelijkheid op de woningmarkt. Dit is in strijd met de rechten die deze jongeren hebben. Nidos heeft daarom verzocht het huidige wetsvoorstel niet in te voeren. Hieronder volgt de inhoudelijke onderbouwing.
Jongeren blijven noodgedwongen op niet-passende plekken wonen
Het wetsvoorstel zorgt er voor dat jongeren met een verblijfsvergunning die klaar zijn om zelfstandig te wonen, noodgedwongen langdurig blijven wonen in kleinschalige opvanglocaties of opvanggezinnen van Nidos, die bedoeld zijn voor het wonen en begeleiden van jongeren die dat nodig hebben. Deze jongeren die klaar zijn voor zelfstandig wonen, kunnen vanwege een gebrek aan doorstroom naar vervolghuisvesting, minder effectief werken aan integratie, een opleiding en zelfstandigheid. Hun leven staat als het ware in de wachtstand.
Minderjarigen krijgen niet de opvang en begeleiding die ze nodig hebben Daarnaast leidt het veel langere verblijf van volwassenen op deze plekken ertoe dat jongeren voor wie deze plekken wél bedoeld zijn niet kunnen instromen. Een van de gevolgen kan zijn dat de jongste groep tot en met veertien jaar niet in een opvanggezin kan worden geplaatst. Voor deze groep is geen alternatief beschikbaar. Dat leidt tot een onhoudbare situatie. Voor jongeren met een verblijfsvergunning die in COA locaties verblijven, geldt dat zij niet kunnen doorstromen naar een kleinschalige opvanglocatie van Nidos en daardoor veel langer in een grootschalige (nood)opvanglocatie moeten verblijven. Dat maakt dat de ontwikkeling van deze minderjarigen grotendeels stil komt te staan. Vanuit grootschalige opvanglocaties kunnen ze namelijk veel minder deelnemen aan de samenleving, krijgen ze minder intensieve begeleiding en ontwikkelen ze niet richting zelfstandigheid. Daarmee schaadt het voorstel de kinderrechten.
Nidos adviseert daarom om het wetsvoorstel niet in te voeren en te werken aan andere oplossingen die helpen om de woningvoorraad die er is effectief te verdelen, op een manier die ook de positie van alleenstaande minderjarigen ten goede komt.
Bekijk onze volledige reactie hier.