Informatie voor opvangouders

Deze jongeren wonen bij opvangouders

Opvangouders zijn onmisbaar bij de opvang van jongeren die zonder ouders in Nederland zijn.

  • Het gaat om kinderen tussen 0 en 18 jaar die asiel aanvragen in Nederland.
  • De grootste groep is 14 jaar of ouder. Dit zijn vooral jongens;
  • De jongeren zijn uit hun geboorteland gevlucht vanwege oorlog, chaos of hele slechte leefomstandigheden.

Begeleiding van opvangouders

Als u opvangouder bent, kunt u voor de begeleiding altijd rekenen op één van onze jeugdbeschermers. Deze komt regelmatig bij u op bezoek om te kijken of alles goed gaat. Onze jeugdbeschermer praat dan met de jongere en met u (en uw gezinsleden). Zijn er vragen? Dan kunt u die meteen stellen. Zijn er problemen? Dan gaat de jeugdbeschermer aan de slag om die op te lossen. Deze schakelt hiervoor de juiste personen in. Of verwijst u door naar de juiste instanties of mensen. Welke vraag u en de jongere ook hebben: onze jeugdbeschermers staan voor u klaar.

Ervaringen delen

Soms is het fijn om te horen hoe andere opvangouders het doen. Daarom organiseren we regelmatig bijeenkomsten voor opvangouders. Dus ook voor u. Op elke bijeenkomst bespreken we een onderwerp waar elke opvangouder mee te maken heeft. Daarnaast is er veel tijd en ruimte om met andere opvangouders te praten. Bijvoorbeeld om ervaringen te delen en van elkaar te leren.

Amir (14) groeit op in een opvanggezin.

Met wie krijgt u te maken als opvangouder?

Als opvangouder word u de spil in het leven van de jongere. Nidos staat hierbij náást je met experts die jouw gedrevenheid delen om goed voor de jongere – én uzelf – te zorgen. Van jeugdbeschermers tot intercultureel mediators en van vertrouwenspersonen tot jongerencoaches. Je kunt op ze rekenen, elke dag.

Jeugdbeschermer

De jeugdbeschermers van Nidos staan náást de jongeren die zij begeleiden.

Dat doen ze onbevooroordeeld, met een interculturele aanpak als methode en een warm hart als basis. Zo zorgen ze ervoor dat de veerkracht van elke jongere tot bloei kan komen. Naast het begeleiden van jongeren besteden onze jeugdbeschermers ook aandacht aan de cultuurgezinnen én aan de ouders van de jongeren. Daarmee is het takenpakket van de jeugdbeschermer van Nidos gevarieerd en is elke dag anders.

Intercultureel Mediator

Onze ICM’s hebben een grote affiniteit met vluchtelingen.

Dat komt omdat ze zelf een achtergrond hebben als vluchteling. Vaak werkten ze in hun land van herkomst ook al met jongeren. In het onderwijs bijvoorbeeld. Die combinatie koesteren we. Hier in Nederland kunnen ze daardoor van grote betekenis zijn voor andere vluchtelingen.

Gezinsherenigings­functionaris

Onze gezinsherenigingsfunctionarissen ondersteunen onze jeugdbeschermers bij het gezinsherenigingsproces.

Omdat hierin een flinke juridische component zit, is de taak van gezinsherenigingsfunctionarissen deels juridisch en deels inhoudelijk, van het indienen van aanvragen en het bewaken van termijnen tot contact onderhouden met IND, Vluchtelingenwerk, ambassades en onze pupillen en hun familie in het land van herkomst.

OWG medewerker

Nidos heeft een unieke opvangvorm ontwikkeld: Opvang en Wonen in Gezinsverband (OWG).

Kern hiervan is dat kinderen en jongeren in een gezinssituatie wonen waarin de persoonlijke band de boventoon voert. Nidos werkt met opvanggezinnen die we ook wel cultuurgezinnen noemen omdat hun culturele achtergrond bij voorkeur vergelijkbaar is met die van de jongeren. Onze OWG-collega’s selecteren de opvanggezinnen en matchen ze met de kinderen. Zodat er een veilige basis ontstaat waarop de jongeren hun leven kunnen oppakken.

Vertrouwens­personen

Pupillen, ouders en opvangouders die in vertrouwen iets willen bespreken, kunnen terecht bij onze vertrouwenspersonen.

Zij zijn gecertificeerd en werken onafhankelijk. Alles wat je met ze bespreekt, blijft privé. Je kunt rekenen op een luisterend oor, hulp en ondersteuning. Zodat een probleem verandert in een oplossing.

Rechten en plichten

Opvangouders moeten voldoen aan enkele plichten. Maar u heeft ook rechten. We leggen ze hieronder uit:

Plichten

Als opvangouder zorgt u voor uw opvangkind. Het gaat om de dagelijkse zorg. Daar hoort ook bij dat u de jongere opvoedt en hem of haar een veilige woonomgeving biedt.

U hoeft zich niet bezig te houden met bijvoorbeeld de asielprocedure, de aanmelding bij een ziektekostenverzekering, een medische behandeling of de schoolkeuze. Hiervoor is Nidos verantwoordelijk. Dat komt omdat wij de wettelijke voogd van de jongere zijn tot deze 18 jaar wordt. Uiteraard nemen we belangrijke besluiten niet zonder dat u dat weet. Onze jeugdbeschermers overleggen altijd met u en uw opvangkind.

Rechten

Als opvangouder heeft u ook rechten. De belangrijkste zijn:

  • Een financiële vergoeding. U krijgt een vast bedrag per dag voor de kosten die u maakt voor de jongere. Denk aan eten en drinken, kleding, verzorging, sport, zakgeld, vakantie en kleine schoolspullen. Deze vergoeding is belastingvrij. Deze heeft dan ook géén invloed op uw eventuele uitkering, bijstand of toeslagen;
  • Ondersteuning door Nidos bij de verzorging en opvoeding van uw opvangkind. Daar hoort ook bij dat u inzage krijgt in het begeleidingsplan dat we voor hem/haar opstelden. Daarin staat welke begeleiding uw opvangkind nodig heeft. En welke doelen uw opvangkind wil bereiken en op welke manier;
  • Direct contact met een vertrouwenspersoon. Kijk op deze pagina met wie u in vertrouwen iets kunt bespreken. U vindt daar ook de contactgegevens van de vertrouwenspersoon.

Brochure opvangouders

Voor opvangouders beschikt Nidos over een informatiebrochure in verschillende talen. Informatiebrochures in de talen Chinees, Frans, Farsi, Somalisch, Arabisch en Portugees zijn aan te vragen bij de OWG-werker of via het kantoor in Utrecht.

Gezocht: opvangouders

Wilt u tijdelijk voor een alleenstaande minderjarige vluchteling zorgen? En voldoet u aan de voorwaarden? Vul dan het aanmeldformulier in.
Dan nemen we snel contact met u op!

Naar aanmeldformulier