1939
Oprichting Stichting De Opbouw, een reclasseringsinstelling die toezicht houdt op ‘daders en verdachten’.
1940-1945
Het Leger des Heils brengt zijn opvangvoorzieningen voor kinderen en ouderen onder bij Stichting De Opbouw. Ook de medewerkers gaan mee. Zo kan de zorg ondanks de oorlog zoveel mogelijk doorgaan. Na de Tweede Wereldoorlog geeft De Opbouw ze weer aan het Leger des Heils terug.
1947
De kennis die De Opbouw over ‘opvang’ opdeed in de oorlogsjaren leidt tot acht eigen tehuizen in heel Nederland voor het verlenen van zorg aan kwetsbare mensen. Vanuit een eigen kantoorpand regelt ze de voogdijzaken die er inmiddels ook bij horen.
1950-1980
Naast het runnen van de eigen instellingen en het regelen van voogdij zet De Opbouw diverse projecten op rond maatschappelijke zorg. Zoals in Utrecht waar ze een huiskameropvang inricht voor verslaafde heroïneprostituees. Ook staat ze aan de wieg van een project om in deze stad methadonbussen te laten rondrijden.
1980-1983
Zo’n 700 minderjarige, alleenreizende vluchtelingen uit Vietnam komen onder voogdij van De Opbouw. Zij maken deel uit van een groep van circa 7.000 Vietnamese bootvluchtelingen die asiel zoeken in Nederland.