Het verhaal van Nidos, van 1939 tot nu

1939

Oprichting Stichting De Opbouw, een reclasseringsinstelling die toezicht houdt op ‘daders en verdachten’.

1940-1945

Het Leger des Heils brengt zijn opvangvoorzieningen voor kinderen en ouderen onder bij Stichting De Opbouw. Ook de medewerkers gaan mee. Zo kan de zorg ondanks de oorlog zoveel mogelijk doorgaan. Na de Tweede Wereldoorlog geeft De Opbouw ze weer aan het Leger des Heils terug.

1947

De kennis die De Opbouw over ‘opvang’ opdeed in de oorlogsjaren leidt tot acht eigen tehuizen in heel Nederland voor het verlenen van zorg aan kwetsbare mensen. Vanuit een eigen kantoorpand regelt ze de voogdijzaken die er inmiddels ook bij horen.

1950-1980

Naast het runnen van de eigen instellingen en het regelen van voogdij zet De Opbouw diverse projecten op rond maatschappelijke zorg. Zoals in Utrecht waar ze een huiskameropvang inricht voor verslaafde heroïneprostituees. Ook staat ze aan de wieg van een project om in deze stad methadonbussen te laten rondrijden.

1980-1983

Zo’n 700 minderjarige, alleenreizende vluchtelingen uit Vietnam komen onder voogdij van De Opbouw. Zij maken deel uit van een groep van circa 7.000 Vietnamese bootvluchtelingen die asiel zoeken in Nederland.

De Vietnamese vluchtelingenkinderen verhuisden in hun eerste jaar kriskras door Nederland. Een landelijk werkende voogdijinstelling zoals De Opbouw was daarom het meest ideaal.

Erik Polet, oud-medewerker van Stichting De Opbouw en Nidos.

1988

De Opbouw regelt voor het eerst de voogdij voor kinderen die zonder status en zonder voogd in Nederland verblijven. Het gaat vooral om kinderen uit Somalië en Irak. Samen met gemeenten buigt De Opbouw zich ook over de praktische huisvestingskant: het werven van opvanggezinnen.

1990

De Opbouw experimenteert met kleine wooneenheden (KWE) voor minderjarige vreemdelingen en met kinderwoongroepen (KWG).

1994

Door toename van het aantal asielzoekers wordt de splinternieuwe richtlijn Centrale Opvang van kracht. Deze houdt in dat alle alleenstaande, minderjarige asielzoekers standaard voor voogdij moeten worden aangemeld bij De Opbouw.

2002

Stichting De Opbouw gaat op in de nieuwe Stichting Nidos.

2005

Nidos krijgt voet aan de grond in Europa als deskundig gesprekspartner in beleidsdiscussies over de opvang van alleenstaande minderjarige vluchtelingen.

2014

Nidos krijgt een eigen intake-unit in Ter Apel waar het aanmeldcentrum van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is gevestigd.

2017

Publicatie boek ‘Kinderen, gevlucht en alleen’, een interculturele visie op de begeleiding van alleenstaande gevluchte kinderen.

2019

Nidos wordt voorzitter van het European Guardianship Network (EGN).

2019

Publicatie boek ‘Veerkracht Versterken van Vluchtelingenkinderen’, de Nidosmethodiek voor interculturele jeugdbescherming.