Extern en/of digitaal: pupildossiers
Doel pupildossiers
In een pupildossier bewaart Nidos de gegevens die zij nodig heeft om de voogdijtaak goed te kunnen uitvoeren. Het doel van een pupildossier is het effectief, efficiënt en verantwoord kunnen uitvoeren van deze voogdijtaak, alsmede het kunnen voldoen aan wettelijke verplichtingen als (gezins)voogd.
Een pupildossier blijft bij Nidos na afsluiting van de laatste maatregel nog een jaar beschikbaar voor het afronden van zaken die van belang zijn voor de pupil en eventuele procedures en/of verklaringen die voor de pupil van belang zijn.
Sinds eind jaren 90 gelden bij afsluiting van een pupildossier vervolgens de volgende richtlijnen: na dat eerste jaar wordt het dossier bewaard in een beveiligde setting en is alleen toegankelijk voor een beperkt aantal medewerkers van Nidos die hier vanuit hun taak/functie toegang toe moeten hebben. Op verzoek van en/of met toestemming van de ex-pupil kan het dossier, of onderdelen daarvan, worden opgevraagd via de procedure die daarvoor is ingesteld. De bewaartermijn is 50 jaar na de meerderjarigheid van de ex-pupil.
Indien echter door de (ex)pupil of de gezaghebbende over die ex-pupil (als die pupil jonger was dan 16 jaar) schriftelijk opdracht is gegeven voor vernietiging van het dossier, dan wordt dat dossier na het afrondingsjaar vernietigd, ook weer volgens de procedure die Nidos daarvoor heeft vastgesteld. Dat geldt zowel voor het fysieke – als voor het digitale deel van het dossier, behoudens de “harde” gegevens die voor de financiële controles volgens de wet 7 jaar moeten worden bewaard. De juridische afdeling bewaard de opdracht tot vernietiging tot de bewaartermijn is verstreken.